Over "van alles en nog wat en een beetje"
woensdag 22 mei 2024

Elektronische post? Gebruik een koppelteken!

e-mail-vs-email'De kunstenaar stuurt de sieraden van email per post naar zijn klant.' Hoeveel lezers zullen een fout maken bij het uitspreken van deze zin? Ik denk een flink aantal. Door het vele gebruik van Engelse woorden in de Nederlandse taal raken we gewend aan een andere uitspraak. Zo vergeten we dat in het Nederlands de betekenis van email een andere is dan e-mail. Steeds vaker zie ik in Nederlandse teksten email staan terwijl de schrijver e-mail bedoelt. Zelfs in de e-mail van een schrijfopleiding. Ik vind dat e-mail met streepje geschreven moet worden.

Sla er de dikke Van Dale maar eens op na. Email (spreek uit ee-maj) betekent: glasachtige, ondoorzichtige of transparante massa, in een dunne laag aangebracht ter bedekking of versiering (brandverf) van metalen, glazen en stenen voorwerpen en keramiek. Het materiaal wordt gebruikt voor sieraden en huishoudelijke voorwerpen. Wie kent die knaloranje emaillen pannen niet? Dat is iets heel anders dan e-mail, dat staat voor elektronische post. Ook het Groene Boekje, en zelfs het Witte Boekje, geeft aan dat wanneer er elektronische post bedoeld wordt, het woord geschreven moet worden mét het koppelteken.

De verwarring in schrijfwijze is ontstaan door de verengelsing van het Nederlands. Op de website van het Genootschap Onze Taal is bij 'e-mailadres / emailadres' te lezen dat in 2007 een Britse actiegroep een actie is begonnen om het streepje te schrappen. Volgens deze groep getuigt het streepje zelfs van disrespect voor het medium e-mail. Dat geldt dan alleen voor het Engels. Zijn de teksten in onze moedertaal geschreven dan maakt het koppelteken juist het verschil. Een vriend van vroeger, met wie ik ooit een discussie had over deze spellingkwestie, vond dat het niet uitmaakt hoe je het schrijft, mits je het consequent op dezelfde manier gebruikt door bijvoorbeeld een website heen. Toen ik begon over het bestaan van het materiaal email, hoorde hij het in Keulen donderen.

Het bestaan van email raakt steeds minder bekend. Kennen we dat klassieke materiaal nog in de eenentwintigste eeuw? Weten we dat een edelsmid er prachtige sieraden mee maakt? Of dat je kunt koken in emaillen pannen en dat dat wordt aangeprezen als 'de groenste manier' van koken? (Zie: Grote-gekleurde-emaillen-pannen) Het is toch jammer dat het materiaal email in toenemende mate onopgemerkt blijft, omdat de elektronische post voortaan op buitenlandse wijze geschreven moet worden.

Laten we de Nederlandse taal niet nog meer 'vervuilen' en het verschil in betekenis tussen email en e-mail levend houden door middel van het koppelteken. Als kranten, tijdschriften, nieuwsbrieven en websites consequent e-mail gebruiken voor elektronische post, blijft het gebruik van email bekend in combinatie met onder andere knaloranje pannen en prachtige sieraden.

Lezersreacties

One Response naar “Elektronische post? Gebruik een koppelteken!”

  1. […] En nu we het toch over tekstadvies hebben: wist je dat je een koppelteken hoort te gebruiken in het woord e-mail? Steeds vaker zie ik het woord ‘email’ opduiken, terwijl elektronische post bedoeld wordt. In dat verband verwijs ik graag naar dit daarover door Ger Wouters geschreven¬†artikel. […]

Laat een antwoord achter