Over "van alles en nog wat en een beetje"
woensdag 22 mei 2024

Lifestyle

lifestyleNu Gek verklaard! een aantal maanden in de verkoop is, krijg ik zo af en toe reacties van lezers. Daar zijn ook vragen bij. Zo heb ik de vraag gekregen of je een andere levensstijl moet hebben of moet nastreven als je aan boord van een zeilboot wilt wonen. De lezer vraagt zich vooral af of je eenvoudiger gaat leven en daar dus mee moet kunnen omgaan.

Een prachtige vraag waar ik onmiddellijk over ben gaan nadenken en nog steeds regelmatig mee bezig ben. Er is namelijk geen eenduidig antwoord. Ik geloof niet dat wij bewust een andere manier van leven hebben aangenomen. Aanpassingen gaan een soort van automatisch. Uiteraard wisten we van tevoren dat er dingen anders zouden gaan. De ruimte is beperkt, waardoor wij bijvoorbeeld niet zomaar meer kleding kopen. Een kledingstuk nieuw betekent dat er een kledingstuk weggaat. Maar is dat nou echt anders dan voorheen? Het afvoeren van oude en kapotte spullen gebeurt sneller, maar ik ben nooit een vrouw geweest met schier eindeloze paren schoenen (ja, ook zulke vrouwen bestaan!).

Kan je dan stellen dat je alleen op een boot kan wonen als je niet van schoenen, tassen, kleding et cetera houdt? Die vraag ga ik maar niet beantwoorden. Dat is ongetwijfeld voor iedereen anders, en een heel persoonlijke keuze.

Ander voorbeeld: de douche aan boord van onze Markiezin is een handdouche. Dat wil zeggen dat ik de douche als het ware uit de wastafel trek en vast moet houden wanneer ik er onder sta. Voor we aan boord woonden, dacht ik dat het ombouwen naar een 'echte' douche heel hoog op mijn prioriteitenlijst zou komen te staan. Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder en ik denk er nauwelijks meer over na. Wat mij eerst noodzakelijk leek, is nu een luxe die niet per se nodig is.

Is het een bewuste keuze? Nee, helemaal niet. Het gaat gewoon zo. Pas nu er een lezersvraag ligt, realiseer ik me dat ik daarin veranderd ben. Prioriteiten schuiven voortdurend. Hebben we het ene moment haast om de vriezer te repareren, gaat op het andere moment de verwarming voor. Op dit moment heb ik maar 1 prioriteit: de wasdroogcombinatie! Maar dat is een verhaal apart.

Is er een antwoord op de vraag over het al dan niet een andere leefstijl moeten nastreven? Niet echt. Ik denk dat je alleen kan stellen: je wilt aan boord van een zeilboot wonen of je wilt het niet. En ben je met meerdere mensen dan wil je het allemaal en anders geldt: doe het niet!

Laat een antwoord achter