Over "van alles en nog wat en een beetje"
vrijdag 12 juli 2024

Tips, tips, tips! Ik word er tipsy van.

Bingo! In mijn mailbox vind ik weer een mail met de aankondiging van een stuk of wat fantastische tips. De 7 tips voor zakelijk bloggen. De 10 tips om succesvol te ondernemen. De 7 tips om af te vallen. 101 Vakantietips. Tips voor het huishouden. Tips om te besparen. Tips, tips en nog meer tips.

Pater Moeskroen bezingt het in een lied. Bloggen worden ermee volgeschreven. Google met het woord ‘tips’ en je krijgt 1.400.000.000 resultaten. Wat is dat toch met tips? Een makkelijke manier van scoren? Gemakzuchtig schrijven? Gebrek aan inspiratie? Ik weet het niet. Ik word langzamerhand een beetje allergisch voor al die artikelen met tips. Ik kan zo een aantal blogberichten produceren met de beste 10 tips voor weetikveelwelkprobleem. Bepaal het probleem, sla een boek open en schrijf de 10 zaken die het meest aanspreken in een mooi rijtje onder elkaar, geef per tip een omschrijving van voldoende woorden en klaar ben je. Wat moet een mens daar nou mee?

Met stijgende verbazing kijk ik naar de reacties bij een van de blogs uit mijn mail. Strooplikkende mannen en vrouwen met ‘Oh wat een geweldige tips! Dankjewel! Ik had dit net nodig. Nu gaat het zeker lukken.’ en meer van dergelijke tenenkrommende reacties. Weten zij meer dan ik weet? Een van de tips is ‘schrijf leesbaar’. Ja duh, dat is een open deur en bovendien vind ik waarschijnlijk heel andere artikelen leesbaar dan de auteur van deze tips. Het is zo een nietszeggend blog gevuld met open deuren. Een gemiste kans.

Lees ik dan nooit tips? Jawel hoor, maar vooral als deze verpakt zijn in een goed verhaal. Een beschrijving van een ervaring van iemand, met de zaken waar men tegenaan is gelopen en hoe dat is opgelost. Daar heb ik iets aan. Daar kan ik van leren. Een verhaal boeit en blijft veel langer in het geheugen hangen dan een simpel rijtje tips.

En wat zie ik vanmorgen op het nachtkastje van mijn eega liggen? ‘Doe altijd wat je moeder zegt’ van Rhonda Abrams. Met in de ondertitel, jawel….: ‘Trek schoon ondergoed aan’ en andere tips voor het zakenleven. Hij leest het vast met veel plezier.
 

Laat een antwoord achter