Over "van alles en nog wat en een beetje"
vrijdag 21 juni 2024

Thuis? Thuis!

Jaaaaa, we wonen aan boord van de Markiezin! Alleen voelt het nog niet zo. Aan boord zijn, is nog erg gerelateerd aan vakantie. Dus zitten we nu met een soort van vakantiegevoel. Langzaam zal het wel doordringen dat we helemaal geen vakantie hebben op dit moment. Een havengenoot sprak al de 'wijze' woorden: “ik spreek jullie wel weer na de winter!” Maar wij hebben al een keer een maand of anderhalf aan boord geleefd tijdens een prachtige wintertocht met veel sneeuw en mist. En dat was vakantie. Wie weet blijven we langdurig het gevoel hebben met vakantie te zijn. Is niets mis mee. Eenmaal in ons kantoor wordt er echt gewerkt. Niks vakantie, dat is voor aan boord. Elk weekend, elke mooie zomeravond, elke knusse regenavond in de kajuit, het is sowieso: thuis!

De overdracht van het huis is soepel verlopen. Om dit feit te vieren, hebben we ons even een paar dagen teruggetrokken in een hotelletje. En dat wordt ineens extra luxe als je op een boot woont. De zomer van 2012 was net in die dagen. Genoten van zon, bossen en binnenland.

Aan boord is het zoeken naar een nieuw dagritme, leefritme, et cetera. Het is ook zoeken naar spullen. 'Waar hebben we dat gelaten?' 'Weet jij waar die dingen gebleven zijn?' En tijdens het uitpakken van dozen: 'Waar vinden we daar nu weer ruimte voor?' Het is gelukt om alle meeverhuisde spullen een plek te geven. Niet alles achter deurtjes of onder banken. Er zijn spullen die nu in een fraaie, doorzichtige opbergbox zitten en de boxen staan keurig in de punt. Nee, niet zeevast. Maar met een paar simpele handelingen kunnen ze wel zeevast gezet en zijn we zo weer een echte zeilboot. Alleen nu liggen we aan de steiger, in onze thuishaven en is de Markiezin een woonboot. Dan gelden er andere regels. Zo is er bijvoorbeeld ook het verschil tussen plastic en steen, tussen koken en koken, tussen los en vast, tussen weggeborgen en opgeruimd. Nu de verhuizing achter de rug is, ga ik in volgende columns meer in op het wonen aan boord en die verschillen. Het is gewoon anders dan in een huis. Wat mij betreft: leuker!

Laat een antwoord achter