Over "van alles en nog wat en een beetje"
vrijdag 21 juni 2024

Boothuishouden

Huishouden, wordt dat nou boothouden? Klinkt niet goed. Dan maar boothuishouden. Het gaat tenslotte om het huishouden aan boord. Verschilt dat van huishouden in een huis? Ja! De enige echte overeenkomsten zijn: het kost tijd en je ziet er snel niks meer van.

Waar ik vroeger in een uurtje of anderhalf het hele huis doorwerkte, ben ik nu al gauw 2,5 uur bezig met basisonderhoud. Stofzuigen was in het huis het grootste werk. Hier aan boord is dat 10, hooguit 15 minuten. Dan is namelijk de batterij van het ministofzuigertje leeg. Ik heb inmiddels uitgevogeld hoe ik het beste gebruik maak van die beperkte stofzuigertijd. Eerst de bank in de slaaphut, dan de vloer kort, daar waar het meeste stof zich verzameld. De vloer van de natte cel volgt, maar wel eerst even de teakvlonder weghalen. Daar verschijnt de meeste zooi. Waar het vandaan komt? De hoeveelheid verbaast me elke week opnieuw.

Nu gaat de groot uitgevallen kruimelzuiger weer even aan de tank. Ik ga verder met de natte en de droge doek. Stof afnemen van de vlakke delen, de randjes et cetera. Misschien moet ik eens aan de swiffer. Volgens de reclame verdwijnt stof dan volledig uit je huis. Werkt dan vast ook op een boot. Toch?
De natte cel neem ik ook onderhanden met de natte doek. De ruimte is niet heel groot, maar de hoeveelheid vuil die op de meest onhandige plekken verzamelt wel. Voor de vloeren ga ik op de knietjes en beweeg me voorzichtig achteruit over de drempels en andere hindernissen. Je wordt best lenig op zo'n bootje. Het aantal blauwe plekken wordt al wat minder.

Tijd voor een pauze. Kopje thee of zo. Rondje internet via de telefoon, diep ademhalen en weer verder. Natte cel in de punt. Daar waar we douchen. Zuigen doe ik hier niet. De vloer met haren kan ik beter eerst met een stuk keukenpapier doen en de rest gaat weer met de natte doek. Hier en daar nadrogen gewenst. De teakvlonders hier weghalen, vergt enige inspanning. Er is slechts 1 manier de goede manier. Op elke andere manier past het niet langs de kastjes of langs de toiletpot. Hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat. Ik verbeter nog eens mijn record.

Is ook deze ruimte weer fris en fruitig dan resteert de kajuit. Hier is de stofzuiger een noodzaak. Om de bankkussens af te zuigen. Ik ga ze echt niet elke keer naar buiten sjouwen om daar uit te kloppen. Nee, het grootste deel van de 10 minuten zuigkracht gaat naar de banken. Snel en efficiënt. Is er nog tijd over dan pak ik de vloer even mee. Scheelt weer op het moment dat ik op mijn knietjes ook hier de dweil zijn werk laat doen. Rondje natte doek om het stof verder te lijf te gaan en dan ziet het er allemaal weer best aardig uit. Alle losse dingen liggen weer keurig op hun plek. Zo blijft de beperkte ruimte ook ruimtelijk.

Ondertussen heb ik het bed afgehaald, handdoeken, vaatdoeken en dergelijke vervangen door schone exemplaren, ligt de was klaar in zweedsewarenhuistassen en staat de afval gescheiden klaar om weggebracht te worden. We kunnen er weer een weekje tegen.

Laat een antwoord achter