Over "van alles en nog wat en een beetje"
woensdag 22 mei 2024

Cruiseschepencrisis

cruiseschepensrisisOnze 'achtertuin' grenst aan de havenkom die de toegang is tot het havengebied van IJmuiden. Regelmatig zien we grote zeeschepen in- of uitvaren. Sommige op weg naar Amsterdam, andere blijven in de buurt en meren af in een van de havens van IJmuiden. Naast vrachtschepen, vissersschepen en boorplatformen, komen er ook cruiseschepen langs. Sinds een jaar ligt achter het dijkje een heuse cruiseterminal. Volgens ons speciaal voor de goedkope cruises, want wat heb je nou in 'het midden van nergens' te zoeken? Een beetje luxe cruise gaat door naar Amsterdam, voor de echte cruisebeleving.

Ik heb iets met cruiseschepen. Niet dat ik met zo'n cruise mee wil, helemaal niet zelfs. Maar als zo'n joekel voorbijschuift, zit ik te genieten van het uitzicht. Dat heb ik sinds we in 2008 twee weken in Oslo hebben gelegen met de Markiezin. Henk was terug naar Nederland en ik genoot van prachtig weer in Oslo. Elke morgen tegen half 10 zag ik vanuit de kuip de Color Line voorbijkomen. 's Middags even na 2 uur weer, maar dan op de terugweg naar Kiel. De ene dag de Color Magic en de andere dag de Color Fantasy. De aankomst werd een vast punt tijdens mijn dagen daar. In 2011 zag ik de Color Line terug. Dit keer in Kiel. Ik voelde me gelijk thuis in die jachthaven.

De Holland America Line doet Oslo ook regelmatig aan. Hun grootste schip, de Eurodam, heb ik daar gezien. Zeer imposant, vooral als je op dat moment aan het zwemmen bent. Mijn vriendin noemt het 'zwemmen met cruiseschepen' en zo'n gevoel geeft het inderdaad. De schepen varen een flink eind bij je vandaan, maar het voelt of er slechts een paar meter tussen zit. Het maakt indruk.

In IJmuiden hebben we geen Color Line maar wel een DFDS cruiseferry naar en van Newcastle. 's Morgens om kwart over 9 komt hij binnen en rond half 6 vertrekt hij weer. De ene dag is het de King Seaways en de andere dag de Princess Seaways. De DFDS heeft een eigen terminal, de Felison Terminal. De andere terminal is de Felison Cruise Terminal. Die naam is vast gekozen om het duidelijk te houden voor de argeloze cruiseganger. Heel druk bezet is het daar nog niet. Er liggen vaker vrachtschepen en boorplatformen dan cruiseschepen.

Het is een soort hobby van mij om te volgen welke schepen in de cruiseterminal aanleggen. Daarvoor heb ik zelfs een app gedownload met daarin een kalender waarop staat welk schip komt en gaat. Maar het is kennelijk crisis in de cruisewereld. Meer dan eens staat een schip ingepland en komt niet opdagen. Zit ik voor niks in de kuip te wachten op de aankomst. Ren ik voor niks tig keer op en neer om vooral de aankomst niet te missen, terwijl ik ondertussen wel door ga met de klus waar ik mee bezig ben.

Oké, overdrijven is ook een vak. Ik sta er niet voor op als op zondag de MSC Opera binnenkomt. Ik kijk later wel of hij er ligt en ga ik wandelen, dan wandel ik zeker even via de dijk om te kijken. Dat doe ik ook als er een boorplatform ligt, want zeg nou zelf, die zijn eigenlijk veel interessanter!

Laat een antwoord achter