Over "van alles en nog wat en een beetje"
zaterdag 12 oktober 2024

‘Alles weten’ of ‘Even opzoeken’?

naslagwerkenMoet je als tekstschrijver alles tot in de puntjes weten? Qua de kunst van het tekstschrijven bedoel ik uiteraard. Spelling, grammatica, de do’s en don’ts van zinsbouw, zinslengte et cetera. Of is het geoorloofd om regelmatig gebruik te maken van naslagwerken?

Misschien denkt elke tekstschrijver daar anders over. Ik maak in elk geval gebruik van zoveel mogelijk middelen die me ter beschikking staan. De spellingscontrole van de tekstverwerker, boeken in allerlei soorten en maten en natuurlijk online. Wat ik niet weet, zoek ik op. En zo leer ik steeds bij!

Categorie ‘naslagwerken’

Wat ik altijd inzet is de spelling- en grammaticacontrole van mijn tekstverwerker. Met stip op de tweede plaats van dagelijks gebruik staat de elektronische versie van de Van Dale. Minder vaak de papieren versie van het Witte boekje, de Spellinggids van het Nederlands Genootschap Onze Taal. Zeg maar de tegenhanger van het Groene Boekje, de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie. De laatste hanteer ik alleen wanneer een klant dat per se wil.
Als naslagwerk voor grammatica, stijl, taalkwesties, leestekens en meer, heb ik de Schrijfwijzer van Jan Renkema en Grammatica voor iedereen van Frida Balk-Smit Duyzentkunst. Favoriet in de categorie naslagwerk is Hoe schrijf je dat? van Jolanda Bouman. Veel toegankelijker dan de andere twee boeken. Zodanig geschreven dat ik er zo nu en dan gewoon een hoofdstuk in lees. Ophalen van stof die lang weggezakt is.

Categorie ‘sowieso leuk om te lezen’

Naslagwerken gebruik ik met grote regelmaat. De categorie ‘sowieso leuk om te lezen’ wordt soms ook gebruikt als een soort naslagwerk. Omdat er een bepaalde techniek in staat of een andere benadering die mij erg aanspreekt. Weg om legging al gelezen? Boek van René Dings over spatiegebruik. Zeer de moeite waard en zeker als je zin hebt in lekker ongedwongen lachen. Op de website SOS Signalering Onjuist Spatiegebruik komen vrijwel dagelijks nieuwe voorbeelden van spaties die er niet (of juist wel) horen. Heb je dit boek gelezen dan betekent dat extra aandacht voor je eigen spatiegebruik! En neem van mij aan dat het soms knap lastig is om te bepalen of die ene spatie er nu wel of niet hoort.
Verleid met woorden van Lindsay Camp heb ik net uit. Gaat over de kunst van het overtuigend schrijven. Webteksten, mijn vakgebied, moeten overtuigen. Liefst bij de eerste blikken die een lezer erop werpt. Camp schrijft overtuigend in dit boek. Ik ben het niet overal met hem eens en het verhaal moet nog even inzinken, maar het boek is leuk en nuttig.
Zo is er ook Succesvol schrijven van Allan en Barbara Pease, een Australisch echtpaar gespecialiseerd in communicatie. Een behoorlijke andere manier van schriftelijke communicatie. Een boeiend betoog met wat overdreven trekjes. Mogelijk komt het door de vertaling, maar het gebruik van het werkwoord ‘zullen’ gaat mij mijlen te ver. Schrap dat weg en het wordt erg interessant en een uitdaging om de manier (deels) uit te proberen. Niet heel erg geschikt voor webteksten, maar wel voor e-mail, brieven en offertes.

Categorie ‘van een eigen orde’

Tintelende tips voor betere bedrijfsteksten van Schrijf.be® copywriting is eigenlijk een categorie apart. Het is zeker ‘sowieso leuk om te lezen’, maar het is meer dan dat. In een eerder artikel op Webkoppel Schrijft, schrijf ik over mijn allergie tegen artikelen met tips. Schrijf.be® heeft een hele webpagina vol met verwijzingen naar artikelen met tips. En daar kom ik zeer geregeld. Hoe dat komt? Het zijn geen loze, voor de hand liggende, nietszeggende tips, die je zo zelf samenstelt uit elk willekeurig boek. Elk artikel werkt een onderwerp uit en is niet slechts een opsomming. Inhoudelijke stukken waarmee je als tekstschrijver je voordeel doet. Het zijn conculega’s die niet bang zijn om hun kennis met de rest van de wereld te delen. Geweldig initiatief.

Maken al deze middelen schrijven simpel? In mijn bescheiden mening: Nee! Maar als schrijven je vak is, of je wilt van schrijven je vak maken, dan maken de middelen het wel makkelijker. Mits je er veel tijd voor neemt!
 

Laat een antwoord achter