Over "van alles en nog wat en een beetje"
vrijdag 12 juli 2024

Beetje veul woei

Een van de prettige eigenschappen van een bootje op het water, is het zachte wiegen op de golfjes. Ook in de haven en vastgesnoerd in haar box, schommelt Markiezin vaak zachtjes heen en weer. Schijnt de zon en zit je onderuit gezakt in de kuip, dan word je rozig en vallen je ogen bijna dicht. Eenmaal in de kooi schommel je heerlijk in slaap. Waait het wat meer, dan schommel je wat harder. Waait het veel meer, dan ligt Markiezin zelfs zonder te zeilen op één oor.

We zijn wel wat gewend tijdens het zeilen en ook tijdens bezoeken aan havens in de vakanties, maar in IJmuiden hebben we nog weinig aan boord beleefd qua harde wind. Het waait er vrijwel altijd, maar niet altijd hard tot stormachtig (beaufort 7 tot 8). Soms wel. Laatst op een zaterdag bijvoorbeeld. We lagen 'onder helling' zoals dat heet. Net de verkeerde kant op. Namelijk zo dat we uit onze kooi kunnen rollen als de helling meer richting slagzij gaat. Je zou er zeeziek van worden. Niet dat ik ergens last van heb, maar zodra op facebook, bij mijn geplaatste foto iemand zegt “neem tijdig een pilletje” wordt Henk een beetje witjes en haal ik de vitamine C kauwtabletten tevoorschijn. Het blijft nog enige uren stormachtig waaien, dus wurmen we het slingerzeiltje onder de lattenbodem en matras vandaan. We bevestigen het niet, maar mocht het nodig zijn, kan dat snel. Eenmaal omhoog en gespannen is het knap lastig voor mij om nog mijn nachtelijk wc-bezoek af te leggen. De kooi uitrollen gebeurt niet. We schommelen gewoon lekker in slaap.

Enige dagen later, als de zomer echt vertrekt, worden we 's nachts wakker van nattigheid. De wind is 180 graden gedraaid en staat recht op het kiertje van het geopende luik. De regen komt met enorme bakken de hemel uit en slaat venijnig naar binnen. Het waait weer stormachtig. Onweer zit op een paar kilometer van ons vandaan. We zijn verrast door deze weersomslag. Dat gebeurt ons tijdens tochten niet. Dan kijken we een aantal keer per dag hoe de voorspellingen zijn en wat we kunnen verwachten. Nu hebben we slechts het weerbericht bij het radionieuws gehoord. Dat er regen aan zat te komen, dat is geen verrassing. De windschifting van 180 graden wel. Er trekt een lagedrukgebied boven ons langs. Dát vertellen ze niet bij het radioweerbericht. Voortaan toch wat vaker de echte weerberichten langslopen. Dan weten we wanneer het luik dichter moet en de kuiptent gesloten.

Lezersreacties

One Response naar “Beetje veul woei”

  1. Mok zegt:

    Nou een beetje schommelen is natuurlijk wel lekker, maar zomaar je bed uitgegooid worden, lijkt mij wel minder ja hahahaha.

Laat een antwoord achter