Over "van alles en nog wat en een beetje"
donderdag 13 juni 2024

Appelmoes

Bij elke bootklus die we doen en waar we over praten, staan mensen klaar met goedbedoeld advies. In het gunstigste geval is het goed advies. Regelmatig scharen wij het onder 'de beste stuurlui…' en laten het ons ene oor in en het andere weer uit gaan. Vooral als er achteraf van alles wordt geroepen over hoe het eigenlijk had gemoeten. Soms komt er iets langs wat hilarische beelden oplevert in mijn fantasie.

Poosje terug heb ik een tweet verstuurd over het afronden van een teakdekschoonmaakklus. Een litertje of 9 ontweringswater (oxaalzuur), een stuk of 30 schuursponsjes, veel water en heel veel uren op de knieën stukje voor stukje algen van het teakdek verwijderen. Al snel een reactie: het schijnt dat appelmoes het goed doet als teakreiniger en is goedkoper. Appelmoes? Ja, appelmoes en dan liefst die van de Aldi, leer ik al snel. In mijn hoofd begint al een beeld te ontstaan van een teakdek in de appelmoes mét kersje in het midden. Precies zoals die restaurantketen van de toekan appelmoes altijd serveert. Ik heb alleen nog veel moeite met het waarheidsgehalte van deze tip. Heeft de tipgever dit zelf al eens geprobeerd?

Via een ander medium vind ik uit dat het inderdaad is uitgeprobeerd. Twee liter Aldi-appelmoes op een teakrooster van 0.9 m2. Insmeren met blokkwast en na een uurtje aan een touwtje even onderdompelen in het meer. Beetje heen en weer bewegen voor het beste resultaat!

Het beeld in mijn hoofd wordt alsmaar grappiger. Ons teakdek is om en nabij 45 m2. Aantal liters benodigde appelmoes is dus zo ongeveer 100! Ik zie het dek dik ingesmeerd voor me. De zurige appelmoesgeuren zijn bijna verstikkend. De steiger is geplaveid met lege potten. Je kan er over lopen. Met behulp van een zware kogel aan een kraan geef ik de onderdompelactie gestalte. Touwtje aan de mast om de boel weer boven water te halen. Het heen en weer bewegen wil niet lukken. Een kniesoor die daar op let. Hopen dat er nergens gaten, kieren en meer van dergelijke waterdoorlatende dingen zijn. Toch vervelend als het dek mooi schoon is, maar binnen een chaos van natte zooi.

Ergens gaat hier toch iets niet goed. Misschien omdat een boot van bijna 15 meter met teakdek niet te vergelijken is met een doorsnee zeilboot zonder teakdek? Leuk idee die appelmoes, maar we houden het er maar op dat het als mosterd na de maaltijd kwam.

Lezersreacties

One Response naar “Appelmoes”

  1. Fia zegt:

    Leuk om weer even wat dingen van jullie dagelijks gebeuren te lezen Ger,ik ga proberen het weer een beetje bij te houden ,want je schrijft echt leuk.
    Groetjes Fia

Laat een antwoord achter