Over "van alles en nog wat en een beetje"
vrijdag 12 juli 2024

Geklus

Ik kan me de helse muur in ons vorige huis nog erg goed herinneren. Vooral het moment dat ik deze muur een andere kleur aan het geven ben. De titel 'helse muur' heeft die muur niet voor niets gekregen. Van tevoren heb ik, als altijd, gedacht 'dit doe ik wel even'. Paar uurtjes werk en dan ziet de muur er weer prachtig uit. Tuurlijk! Maar die muur was hoog en stond langs de trap naar zolder. Ik weet nog hoe ik enthousiast de verf klaarzette, de stok pakte en de roller in de verf doopte. Bij de eerste streken weet ik het: dit gaat een moeizame klus worden! Het behang op de muur van het soort 'verschrikkelijk onregelmatig' zodat de verf slecht pakt. Het oppervlak groot en zelfs met stok maar deels te bereiken vanaf de trap. Het wordt hangen en wurgen vanaf het traphek bovenaan. Ik heb er 4 dagen over gedaan. En ik dacht met een dag klaar te zijn.

Zo gaat het ook met klussen aan boord. Doe een schatting van de benodigde tijd, vermenigvuldig dat met 3 en weet dan zeker dat het minimaal nog verdubbeld. En waarom? Omdat aan een boot niets recht en simpel is.

Neem nu de dieselkachel die we aan het aanleggen zijn. De dieselleiding is nog relatief simpel. Slechts een klein hoekje halen uit een vloerplaat. Wat pompjes aanbrengen gaat in een dagje. Vooral veel tijd kwijt aan openleggen vloer, bij elkaar zoeken van materiaal en gereedschap, priegelen terwijl je in een onmogelijke houding op die open vloer ligt.

Voor de schoorsteen moeten er gaten in de muur en in het dek. Grote gaten. Van het formaat waar je zelf geen gatenzaag voor hebt. Die gaan we dus lenen. Doorlooptijd aanpassen. Gatenzaag doet zijn werk, maar dan loopt de boormachine warm. Zwaardere boormachine kopen. Boormachine heeft een productiefoutje, want na een halve centimeter gat boren, is de machine doorgebrand. Terug naar de winkel. Met nieuwe boormachine voorzichtig de klus afmaken. Weer een week verder.

Schoorsteenpijpen moeten op maat gezaagd. IJzerzaagje zoeken, vinden en gebruiken. Zaagje wordt bot, zaagje gaat stuk en nieuwe zaagjes zijn niet voorradig.

En zo gaat het steeds. Denk je alles aan gereedschap te hebben, is er toch net een iets andere maat nodig. Ben je goed en wel begonnen, gaat gereedschap stuk. Klussen aan boord kost tijd, veel tijd. Tijd voor het opzoeken van materiaal en gereedschap. Tijd voor het klaarmaken van de omgeving zodat je aan de slag kan. Tijd voor het uitvoeren van de handelingen. Tijd om weer op te ruimen, want je wil niet weken en weken in de zooi zitten in de toch al beperkte ruimte.

En tijd heeft de gewoonte om te vliegen. Vooral als je klust!

Laat een antwoord achter