Over "van alles en nog wat en een beetje"
donderdag 13 juni 2024

Bootruimte

Kleine ruimte, grote ruimte, buitenruimte, binnenruimte, leefruimte, vechtruimte, vluchtruimte, tussenruimte, speelruimte, bewegingsruimte, privéruimte, slaapruimte, zitruimte, bootruimte. Hoeveel ruimte heeft een mens nodig?

Op een zeilboot wonen geeft enige beperking in de totale ruimte. Geen grote kamers, verschillende verdiepingen en dergelijke. Maar bij ons aan boord wel meerdere hutten. Door een deel van het jaar gebruik te maken van een kuiptent, wordt de ruimte vergroot met een soort van serre. En buitenruimte…. wie heeft er nou de zee, het strand, de duinen en een pier als achtertuin? Bij wie komt een vos meelopen tijdens een wandeling? De buitenruimte is voor ons gevoel vele malen groter dan de buitenruimte die wij rondom het huis hadden. Een voortuin en een achtertuin, maar verder wel ingesloten tussen andere huizen en tuinen. Een achterom die meer gesloten was dan de steigers waar we nu over lopen om naar de rest van de buitenomgeving te gaan.

Een vergelijk maken tussen de ruimte in een woonhuis en een woonzeilboot neigt al snel naar een vergelijking tussen appels en peren. Het hangt sterk samen met wat je gewend bent. Woon je in een vrijstaande villa met kilometers bos rondom of in een appartementje driehoog-achter? Het maakt nogal een verschil. Woon je met een groot gezin of woon je met z'n tweeën of zelfs alleen? Er zijn woonvormen waar je minder ruimte hebt dan op een zeilboot. Voor ons betekent de verhuizing een vermindering van de fysieke ruimte, maar een vermeerdering van de gevoelsruimte.

En hoe zit het met de privéruimte, de vechtruimte, de vluchtruimte? Is het mogelijk je terug te trekken aan boord? Waar je ook woont, er zijn altijd manieren om je terug te trekken. Desnoods zet je een koptelefoon op en duikt weg in een boek. Vergeet je de hele omgeving om je heen. Fysiek terugtrekken doen wij doordat de een in de kajuit is en de ander bijvoorbeeld televisie kijkt in de slaaphut. Voor ons werkt dat afdoende. Een keertje ruzie maken gaat ook prima. Ik ga wel even lekker bokken en stoom afblazen in de punt (een van de aparte hutten). Of ik 'smijt' de deur naar de kajuit dicht en foeter en tier in de dan afgesloten slaaphut. Niet veel anders dan toen we nog in een huis woonden.

Ruimte…een subjectieve beleving. Bootruimte, de een heeft het gevoel geen kant op te kunnen, de ander waant zich in een drijvend kasteel.

Laat een antwoord achter