Over "van alles en nog wat en een beetje"
vrijdag 12 juli 2024

Meer bootruimte

Hoe subjectief beleving van ruimte is, zien we vaak als we onderweg zijn. Wij varen op een zeilboot van 48 foot oftewel 14 meter 70. Het breedste deel is zo'n beetje in het midden en dat is 4 meter 30. Meestal varen we samen. Een enkele keer varen vrienden mee. Is dat voor langer dan een dag, dan hebben we inmiddels ervaren dat wij 2 extra volwassenen genoeg vinden. Dan is het nog leuk, maar met meer wordt het voor ons gevoel al te krap. Dan komt er gebrek aan privéruimte. Voor een dagje kunnen er meer mensen mee omdat het tijdsbestek dan zodanig is, dat privéruimte niet nodig is.

Onderweg komen we geregeld kleinere zeilboten tegen waarop soms 8 (of meer) volwassenen samen hun vakantie doorbrengen. Enkele weken delen ze lief en leed met elkaar op een ruimte die wij voor ons tweeën nog te klein vinden. Soms zijn het grote gezinnen, soms twee kleinere gezinnen, soms een aantal stellen of een complete mannenboot. Vooral onze oosterburen zijn heel goed in het volstouwen van een zeilboot. En altijd even vrolijk bij aankomst in een haven. Hoe ze het doen, is ons een raadsel. Wij hebben duidelijk meer ruimte nodig.

Maar heb je op een boot genoeg hobbyruimte? Lastig om die vraag te beantwoorden. Het hangt uiteraard volledig af van je hobby. Voor ons ís de boot hobby. En dan is de ruimte uitstekend geschikt en in ruime mate aanwezig. Soms is de 'ruimte' zelfs te groot, bijvoorbeeld als de boot op de wal staat voor onderhoud van het onderwaterschip. Ben je muzikant, dan is de ruimte aan boord niet de juiste. Huur er een studio naast, een kelder, een garage, als het maar goed geluiddicht is. Ga ergens in de middle of nowhere voor anker en je kan je volledig uitleven met muziek maken.

Wij maken geen muziek, wij luisteren er alleen naar. En dat gaat prima. Voor de verhuizing alle cd's geript naar mp3, we zetten het op een paar usb-sticks, inpluggen in de aanwezige autoradio en het schalt uit de luidsprekertjes. Oké, de gemiddelde muzikant zal zich ergeren aan de geluidskwaliteit en daarom zijn zij ook muzikant en wij niet. En het volume? Ach, in de winter is het niet zo druk in de haven dus kan het best een tikkie harder.

Laat een antwoord achter