Over "van alles en nog wat en een beetje"
maandag 15 april 2024

Te sociaal?

Hoe voel je je, Ger? Wat ben je aan het doen, Ger? Hoe was je dag? Wat is er aan de hand, Ger? Alles goed, Ger? Laat weten hoe je dag was.
Zomaar een aantal van de 'vragen' die Facebook stelt in het vak 'status'. Ik heb geen idee wanneer de persoonlijke touch in de vorm van mijn voornaam erbij is gekomen. Dat soort dingen zie ik niet. Ik kijk niet naar dat vak. Mijn blik gaat meteen naar de updates die al mijn vrienden hebben gepost, in de hoop iets tegen te komen om te lachen, te huilen, uit te joelen, commentaar op te geven, et cetera.

Juist door deze vriendenupdates heb ik de nieuwste manier van vragen door FB ontdekt. De een na de ander plaatst in de status commentaar hierop. Soms heel direct, soms middels nieuwsgierig makende antwoorden. “Niks FB…” lees ik ergens. Huh? Beetje rebels vandaag? Later “Alles goed. Dank je FB!” Ik begin het te snappen. Paar dagen eerder las ik een felle klacht over deze manier van vragen door FB. Omdat ik op dat moment mobiel feestboekte, is mij geheel en al ontgaan wat er aan de hand was. Nu ga ik gauw even het grote systeem op en…ja hoor, ook ik word persoonlijk benaderd door FB. Gezellig!

Gezellig? Daar denken veel van mijn vrienden anders over. Het is blijkbaar ergernis ten top. Steeds vaker verschijnt commentaar in de trant van “Waar bemoei je je mee FB?”. Op mijn beurt wil ik vragen: “Waar maken jullie je druk om, lieve vrienden?” We zijn (bijna) allemaal aanwezig op de sociale media om contact te hebben, te maken, te hervinden. Of gaat het eigenlijk alleen maar om onszelf? Niet om de contacten, maar om eigen dingen te ventileren zodat je het gevoel hebt er te zijn? Is een persoonlijk tintje door FB te sociaal?

Van mij mag FB vragen hoe het met me gaat. Zolang er maar 'Ger' staat en niet 'Ger Wouters'. Dáár erger ik me aan. Vrienden die je noemen in hun reacties en dan rücksichtslos op de entertoets slaan omdat FB de naam automatisch aanvult. Zo klinkt de reactie meteen een stuk bitser. Alsof ik iets verkeerds heb gedaan. Mijn moeder zei mijn voor- en achternaam als ze me tot de orde riep. Ook de juf of meester van school kon dat een enkele keer weleens doen. Maar nooit als alles goed was.
Dus als je het mij vraagt: gezellig die vriendelijke vraag van FB. Heel sociaal!

Laat een antwoord achter