Over "van alles en nog wat en een beetje"
vrijdag 12 juli 2024

Laat maar lekker draaien

Wat is het grootste verschil tussen wonen in een huis en wonen op een zeilboot? “De was!” antwoorden wij in koor. Geen wasmachine aan boord, dus niet even snel tussendoor een wasje draaien. Nee, de was moet gepland.

In het havengebouw van onze thuishaven is een washok met 5 wasmachines, 3 drogers, 2 strijkplanken en een bureautje met 2 stoelen. Het bordje 'flexwerkplek' ontbreekt nog. Toch zitten er geregeld, zeker zomers, mensen te werken terwijl hun was draait. Ik doe dat ook. Meestal dan. Zoals nu. Ik schrijf en de wassen draaien. Het is winter en dan zijn er zeer weinig gegadigden. Zeker op een doordeweekse dag. En dus kom ik binnen, gooi alle 5 de machines vol, mik er munten in en installeer me aan het bureau.

Na zo'n 3 kwartier is de eerste machine klaar. Eventueel nog een extra keertje centrifugeren en dan al of niet in de droger. 'Werken' wordt nu met grote regelmaat onderbroken. Machine klaar, leeghalen, droger vullen, aanzetten en voor ik goed en wel weer bezig ben met schrijven, vraagt de volgende machine aandacht. Zit de laatste was in de droger, is de eerste al opgevouwen als het meezit. Eigenlijk is het lopende band werk en is er niet veel tijd meer om echt iets te doen. Even heen en weer naar de Markiezin doe ik soms ook. Veel zin heeft het niet. Voor je het weet gaat het alarm dat de was/droger klaar is. In drukke tijden als de zomer, moet je snel zijn, want iemand haalt in no-time 'jouw' machine leeg en dan kan je weer achter aansluiten in de rij.

Ik staar naar de handdoeken die van boven naar beneden vallen in hun draaicirkel in de droger. Ik staar wat langer, wat een soort van hypnotiserend effect heeft. Als het licht uitgaat, schrik ik op. Ik moet blijkbaar meer bewegen door de ruimte of in het donker blijven staren naar de was die droogt.
Zzzzzz…..

De was doen, het geeft een gevoel van kamperen. Het is en blijft een gedoe. Nu we nog in Amsterdam liggen, is het extra gedoe. Die jachthaven is nog niet klaar en er zijn nog geen wasmachines. Omdat we toch af en toe de post moeten halen, combineer ik dat met wassen. Na 14 dagen heb ik 5 tassen vol.

Zijn er dan geen wasserettes in Amsterdam? O ja, die zijn er. Misschien moet ik het daar gewoon afgeven. Laat maar lekker draaien…. Maar ja, ik ben toch meer van het zelf doen. En ach, kamperen is leuk. Toch?

Lezersreacties

4 reacties naar “Laat maar lekker draaien”

 1. Twompie zegt:

  Je roept herinneringen op: ik heb een wasserette gehad vroeger. 12 mooie blinkende wasmachines, 3 grote gasdrogers en 2 stomerij machines. ;)
  Mail volgt nog hoor.

 2. marjolein zegt:

  Ik vind de campingwasmachines altijd heerlijk, want ze zijn lekker groot.
  Maar kan me voorstellen dat je er niet altijd blij van wordt in de zomer ;-)

  • Ger Wouters zegt:

   De wasmachines zijn nogal oud en kunnen bijvoorbeeld geen 30 graden aan. Dat is soms wel lastig. En ja, de rijen in de zomer zijn ook niet altijd even leuk. Maar het gaat vooral om het verschil tussen wonen in een woonhuis en wonen op een woonzeilboot ;)

 3. Peter zegt:

  Ben toch blij met onze wasmachine aan boord. Wij hebben een speciaal type was droog combi. Deze is maar 42 cm diep maar wel een 6 kg machine.

  Gr, Peter

Laat een antwoord achter